Jag har humörsvängningar och är ledsen hela tiden

Jag har humörsvängningar och är ledsen hela tiden. Bild på en person som står utomhus
PrataMera
2019-08-11

"Hej, jag har grova humörsvängningar och vet inte hur jag ska hantera det. Jag börjar gråta hela tiden och är väldigt lättirriterad och jag får ångest. Jag känner mig ensam,arg och ledsen hela tiden."

 

Hej och tack för din fråga. 

Humörsvängningar är ett symptom av flera som ingår i en en rad olika psykiska tillstånd. Depression, utmattningssyndrom eller olika former av sömnbesvär för att nämna några. Det kan vara så att man befinner sig i ett känsligt läge i sitt liv - kanske en kris av någon form eller att man har det väldigt stressigt. Det är vanligt att kvinnor får humörsvängningar vid PMS. Sen har alla människor olika temperament vilket gör att en del har lättare för att "tända till" än andra.

På din beskrivning låter som att du har en blandning av en rad olika problem och jag kan tänka mig att det upplever en maktlöshet inför din situation - vilket naturligtvis är normalt. Du undrar hur du ska göra för att hantera dina humörsvängningar och mitt svar är att det beror på. Många gånger är inte humörsvängningarna själva problemet utan de blir bara ett symptom på ett annat problem. Vilket jag misstänker är fallet för dig. Det jag menar är att om orsaken till problemet är ångest så hanterar man det på ett sätt, men rör det sig om depression så är tillvägagångssättet ett annat. Det som blir mest tydligt för mig med den ytterst korta beskrivningen jag har är att du upplever en konstant ledsenhet. Ledsenhet, både som nedstämdhet och depression, är nära förknippat med alla de symptom du beskriver - men det finns också andra psykiska problem som är det.

Mitt yttersta förslag till dig är ändå att ta professionell hjälp för att få en riktigt bedömning av din situation och ditt mående. Eftersom det finns så många orsaker till humörsvängningar och att du beskriver en rad olika symptom som kan hänga ihop alla olika möjliga sätt så behöver du får bena ut vad som är kärnan i problemet för att kunna få till en förändring.

Lycka till.

Mer läsning

Jag orkar inte stötta min sjuka partner mer, vad ska jag göra?  

Läsarfråga: "Jag har hela tiden försökt stötta, lyssna, hjälpa, följa med till undersökningar etc. Är mycket orolig och orkar inte längre. // Oroar mig mycket och för hans hälsa och framtid. Har alltid tidigare följt med, bott på hotell, stöttat och väntat. Den här gången vill jag stanna hemma men får då så dåligt samvete att jag nästan går under. Behöver prata med någon om detta! Vad ska jag göra?"

Läs mer
Hur kan jag våga lita på och stå upp för mig själv?

Läsarfråga: ”Hur ska jag lära mig att lita på mig själv och stå upp för mig själv? Hur lär jag mig att förstå vad jag SJÄLV står för?”

Läs mer
Mitt självförtroende ger mig problem i arbetslivet, vad ska jag göra?

Läsarfråga: Hur bygger man upp sitt självförtroende? Blir problem i mitt arbete. Försöker vara trevlig o ger komplimanger till ny personal o gör mitt bästa. Ändå får ingen chans vara kvar. Inte ens som timanställd.

Läs mer
1 2 3 15

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram