Jag har humörsvängningar och är ledsen hela tiden

Jag har humörsvängningar och är ledsen hela tiden. Bild på en person som står utomhus
PrataMera
2019-08-11

"Hej, jag har grova humörsvängningar och vet inte hur jag ska hantera det. Jag börjar gråta hela tiden och är väldigt lättirriterad och jag får ångest. Jag känner mig ensam,arg och ledsen hela tiden."

 

Hej och tack för din fråga. 

Humörsvängningar är ett symptom av flera som ingår i en en rad olika psykiska tillstånd. Depression, utmattningssyndrom eller olika former av sömnbesvär för att nämna några. Det kan vara så att man befinner sig i ett känsligt läge i sitt liv - kanske en kris av någon form eller att man har det väldigt stressigt. Det är vanligt att kvinnor får humörsvängningar vid PMS. Sen har alla människor olika temperament vilket gör att en del har lättare för att "tända till" än andra.

På din beskrivning låter som att du har en blandning av en rad olika problem och jag kan tänka mig att det upplever en maktlöshet inför din situation - vilket naturligtvis är normalt. Du undrar hur du ska göra för att hantera dina humörsvängningar och mitt svar är att det beror på. Många gånger är inte humörsvängningarna själva problemet utan de blir bara ett symptom på ett annat problem. Vilket jag misstänker är fallet för dig. Det jag menar är att om orsaken till problemet är ångest så hanterar man det på ett sätt, men rör det sig om depression så är tillvägagångssättet ett annat. Det som blir mest tydligt för mig med den ytterst korta beskrivningen jag har är att du upplever en konstant ledsenhet. Ledsenhet, både som nedstämdhet och depression, är nära förknippat med alla de symptom du beskriver - men det finns också andra psykiska problem som är det.

Mitt yttersta förslag till dig är ändå att ta professionell hjälp för att få en riktigt bedömning av din situation och ditt mående. Eftersom det finns så många orsaker till humörsvängningar och att du beskriver en rad olika symptom som kan hänga ihop alla olika möjliga sätt så behöver du får bena ut vad som är kärnan i problemet för att kunna få till en förändring.

Lycka till.

Mer läsning

Jag tror inte på mig själv

Läsarfråga: Jag har nästan i hela mitt liv jämfört mig med andra människor och aldrig riktigt trott på min egen förmåga vilket har bidragit till att jag inte vågat vissa saker som att utbilda mig osv. Nu är jag 52 år, ska separera, har haft en lång period där mitt barn har varit sjuk, är utan jobb och jag bara känner hur allt bara står stilla. Är också i klimakteriet med en massa besvär. Har så svårt att acceptera alla dessa förändringar i mitt liv och min kropp och allt som sker. Vad ska jag göra?

Läs mer
Jag har höga krav på mig själv

Läsarfråga: Jag har väldigt höga krav på mig själv vilket jag mår dåligt av, men samtidigt vill jag prestera bra och nå mina höga mål i min idrott, hur gör man då? Problemet är också att jag ställer höga krav inom allt. Jag är inte nöjd med mitt utseende på ett sätt som inte går att förändra [....] Jag är dessutom ofta nedstämd, och stressad över skola, kompisar och träning (hinner ej med det jag vill).

Läs mer
Kan jag göra något åt mitt obehag för folksamlingar?

Läsarfråga: Jag tycker det är jobbigt och känner obehag i stora folksamlingar. Jag har känt så så länge jag kan minnas och det har blivit svårare med åren. Jag tycker att det går bra när jag är med vänner och så men så fort det blir fler människor blir det värre. Går det att göra något åt det?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram