Jag blir ifrågasatt och kallad fula saker - är jag svag?

Jag blir ifrågasatt och kallad fula saker - är jag svag? En person sitter i en kontorsmiljö framför en datorskärm, huvudet lätt sänkt och gnuggar sig över näsan
PrataMera
2021-10-25

"Hej. Behöver jag hjälp? Jag känner mig ofta gråtfärdig, trött och frustrerad. Ibland önskar jag nästan att jag skulle råka ut för en olycka så att jag "får lov" att ta en paus. Men jag vet inte vad jag ska ta en paus ifrån, jag tycker inte att mitt jobb eller liv är särskilt stressigt. Däremot blir jag ofta ifrågasatt, kallad fula saker och ignorerad vilket såklart blir jobbigt i längden. Dessutom kommer det småsaker hela tiden, pappersarbete och konflikter som jag känner mig ansvarig för p.g.a. min arbetsroll, men också maktlös över. Jag har mindre motståndskraft mot det.

Men jag vet inte om det är orsaken till mitt mående eller om jag bara är svag.
Jag trivs super med jobbet när det funkar och att byta arbetsplats kommer inte ändra något. Jag mår bra i mitt hem och har goda vänner, rätt mycket fritid. Jag målar och tecknar mer intensivt när jag har sämre perioder. Jag tar D-vitamin eftersom jag vet att jag behöver det på hösten och vintern. Hur hanterar jag de jobbiga delarna bäst?"

Hej och tack för ditt brev!

Du beskriver att du känner dig trött, ledsen och frustrerad. Du säger att du trivs med ditt jobb, men samtidigt blir du ofta ifrågasatt och kallad för fula saker. Här behöver jag säga stopp och vänta!

Att bli kallad för fula saker låter allvarligt i mina öron. Det ska ingen behöva utsättas för! Vad får du för hjälp av din chef kring detta? Jag skulle råda dig att prata med din chef i första hand. Om hen inte lyssnar eller ger dig stöd, så behöver du gå till skyddsombudet på arbetsplatsen. Om ni inte har någon sådan så är nästa instans fackförbundet.

Man kan även få hjälp med arbetsmiljöfrågor av företagshälsovården. Det du beskriver ska INTE få förekomma på en arbetsplats! Förutom att bli utsatt beskriver du att du känner dig maktlös i ditt arbete, vilket tyder på att arbetsmiljön inte är hälsosam.

Att ”vara svag” är en signal och en skyddsmekanism

Att vara känslig eller som du beskriver, att vara svag, är faktiskt något som gjort att vi har överlevt som människor genom evolutionen. Att känna ångest, stress och nedstämdhet kan vara signaler på att vi behöver ändra på något i vår miljö eller vardag. Att uppleva stress om vi har mycket att göra under en dag är normalt men att gå med långvarig stress i flera månader är inte bra. Så försök vända på denna tanke och se dina signaler som att de vill säga dig något, att de finns där som en skyddsmekanism. Det är inte alltid hjälpsamt att agera på våra rädslor och vår oro men att döma oss själva för att vi är känsliga är inte hjälpsamt.

Det låter bra att du tar D-vitamin, då vitaminbrist kan påverka vårt fysiska och psykiskt mående. Det är svårt att svara på vad du ska göra för att må bra, eftersom jag kan läsa mig till att det finns flera delar i ditt liv som skulle kunna förbättras. Det första är som sagt din arbetsplats - även om du själv skriver att det inte skulle hjälpa att byta arbete. Dock är jag ganska övertygad om att något behöver ändras om du ska vara kvar där och samtidigt må bra.

Du är värd att ha ett arbete du trivs med. Du är värd att inte lida av stress, vara ledsen och frustrerad. Du är värd att känna mening och glädje i ditt liv. Du är värd att få må bra!

Om du önskar vidare hjälp med att veta vad du mer kan göra för att må bättre, kan du boka en tid på din vårdcentral eller här hos oss på Pratamera.

Ta hand om dig!

Mer läsning

Jag orkar inte stötta min sjuka partner mer, vad ska jag göra?  

Läsarfråga: "Jag har hela tiden försökt stötta, lyssna, hjälpa, följa med till undersökningar etc. Är mycket orolig och orkar inte längre. // Oroar mig mycket och för hans hälsa och framtid. Har alltid tidigare följt med, bott på hotell, stöttat och väntat. Den här gången vill jag stanna hemma men får då så dåligt samvete att jag nästan går under. Behöver prata med någon om detta! Vad ska jag göra?"

Läs mer
Hur kan jag våga lita på och stå upp för mig själv?

Läsarfråga: ”Hur ska jag lära mig att lita på mig själv och stå upp för mig själv? Hur lär jag mig att förstå vad jag SJÄLV står för?”

Läs mer
Mitt självförtroende ger mig problem i arbetslivet, vad ska jag göra?

Läsarfråga: Hur bygger man upp sitt självförtroende? Blir problem i mitt arbete. Försöker vara trevlig o ger komplimanger till ny personal o gör mitt bästa. Ändå får ingen chans vara kvar. Inte ens som timanställd.

Läs mer
1 2 3 15

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram