Hur hittar jag någon som vill ha en relation med mig?

Hur hittar jag någon som vill ha en relation med mig?
PrataMera
2017-11-05

"Hej, jag har inte hittat någon som vill ingå i en relation med mig. Vill inte ha en till som är nån “vän med fördelar”. Vad gör jag? Jag har svårt att klicka med människor dessutom. Det känns jobbigt."

Hej och tack för din fråga!

Det låter som du är i ett skede i livet när du vill ha en mer långvarig och innehållsrik relation med en person du känner samhörighet med. Jag förstår det som att du saknat en sådan relation hittills i livet och är osäker på hur du kan nå det. När du skriver att du inte vill ha en till ”vän med fördelar”, undrar jag om det kan betyda att du har erfarenhet av att ha känt dig utnyttjad i relationer? Att ha velat ha mer än den andra parten varit intresserad av. Dessutom beskriver du att du har generellt svårt att få god kontakt med andra människor. Kan det vara så att du inte har så många erfarenheter av att ha nära, ömsesidiga relationer och känner tvivel på din förmåga till det eller vad du har att erbjuda? Inte så konstigt i så fall om det känns jobbigt och svårt att veta var du ska börja! Tankar och känslor av det slaget brukar kunna intensifieras om personer runt om en börjar slå sig till ro med partners och skaffa barn.

Kan du minnas en relation du uppskattat och känt dig trygg i? Hur inleddes den och vad var det som gjorde den så bra? Kanske finns det användbara ledtrådar där. Man brukar ju säga att det är viktigt att vara ärlig och vara sig själv i mötet med andra. Vad tror du att du signalerar när du närmar dig en person du är intresserad av? Är du tydlig med att du söker en mer långvarig kontakt?

Vilka personer har väckt ditt intresse som du sedan blivit besviken på? Finns det några lärdomar att dra där? Ibland har vi människor en tendens att upprepa samma misstag, till exempel söka oss till personer som egentligen inte är realistiska partners. Det kan bero på många saker, bland annat hur våra första relationer, de till våra föräldrar, tedde sig.

Fundera över vilka erfarenheter du har och vad de säger dig om hur du kan förändra ditt beteende. Ofta sitter vi på kunskapen vi söker. Om du upplever att det är för svårt på egen hand, kan en samtalskontakt vara hjälpsamt.

Lycka till!

Mer läsning: Hur gör jag för att inte känna mig ensam och ledsen?

Mer läsning

Jag tror inte på mig själv

Läsarfråga: Jag har nästan i hela mitt liv jämfört mig med andra människor och aldrig riktigt trott på min egen förmåga vilket har bidragit till att jag inte vågat vissa saker som att utbilda mig osv. Nu är jag 52 år, ska separera, har haft en lång period där mitt barn har varit sjuk, är utan jobb och jag bara känner hur allt bara står stilla. Är också i klimakteriet med en massa besvär. Har så svårt att acceptera alla dessa förändringar i mitt liv och min kropp och allt som sker. Vad ska jag göra?

Läs mer
Jag har höga krav på mig själv

Läsarfråga: Jag har väldigt höga krav på mig själv vilket jag mår dåligt av, men samtidigt vill jag prestera bra och nå mina höga mål i min idrott, hur gör man då? Problemet är också att jag ställer höga krav inom allt. Jag är inte nöjd med mitt utseende på ett sätt som inte går att förändra [....] Jag är dessutom ofta nedstämd, och stressad över skola, kompisar och träning (hinner ej med det jag vill).

Läs mer
Kan jag göra något åt mitt obehag för folksamlingar?

Läsarfråga: Jag tycker det är jobbigt och känner obehag i stora folksamlingar. Jag har känt så så länge jag kan minnas och det har blivit svårare med åren. Jag tycker att det går bra när jag är med vänner och så men så fort det blir fler människor blir det värre. Går det att göra något åt det?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram