Går det att behandla ett övergrepp man inte minns?

Går det att behandla ett övergrepp man inte minns?
PrataMera
2017-06-08

"Hej. Jag har en dotter som uppvisar symptom på PTSD och som tror sig varit utsatt för någon form av övergrepp. Hon minns dock ingenting. Går det att behandla psykologiskt utan att veta vad som hänt? Eller ska hon ha medicinsk hjälp? Vad ska jag göra som anhörig i en sån här situation?"

Hej och tack för frågan!

Det är inte alls ovanligt att människor som blivit utsatta för traumatiska händelser uppvisar svårighet att minnas delar och kanske hela den eller de traumarelaterade händelserna. Det kan vara en del av den traumatiserade människans upplevelsevärld och symtombild. Det kan till och med fungera som en ”skyddsmekanism” att undvika minnena av händelse(r) som är starkt förknippad(e) med överväldigande smärtsamma känslor.

Mitt ”enkla” råd är att din dotter bör få en fullständig bedömning gjord av en erfaren psykolog eller psykiater för att fastställa PTSD diagnosen och utesluta andra psykiatriska tillstånd. Det är viktigt att bedöma om symtomen just kan bero på PTSD och inte annan psykiskt tillstånd. På Socialstyrelsens hemsida om riktlinjer för PTSD kan man bland annat läsa följande ”behandlingen är huvudsakligen psykologisk, eventuellt med tillägg av läkemedelsbehandling”.

Som förälder är det viktigt att stödja din dotter genom att visa förståelse för hennes svåra situation, var tillgänglig, öppen, skapa trygghet och stabilitet i hennes tillvaro samt ge hopp om att det finns effektiva evidensbaserade psykologiska metoder för att behandla PTSD och traumarelaterade tillstånd.

Hör gärna av dig om du vill att vi ska hjälpa dig med en bedömning. Personer som är under 18 är välkomna till vår privatmottagning

Ta hand om er. 

Mer läsning

Jag tror inte på mig själv

Läsarfråga: Jag har nästan i hela mitt liv jämfört mig med andra människor och aldrig riktigt trott på min egen förmåga vilket har bidragit till att jag inte vågat vissa saker som att utbilda mig osv. Nu är jag 52 år, ska separera, har haft en lång period där mitt barn har varit sjuk, är utan jobb och jag bara känner hur allt bara står stilla. Är också i klimakteriet med en massa besvär. Har så svårt att acceptera alla dessa förändringar i mitt liv och min kropp och allt som sker. Vad ska jag göra?

Läs mer
Jag har höga krav på mig själv

Läsarfråga: Jag har väldigt höga krav på mig själv vilket jag mår dåligt av, men samtidigt vill jag prestera bra och nå mina höga mål i min idrott, hur gör man då? Problemet är också att jag ställer höga krav inom allt. Jag är inte nöjd med mitt utseende på ett sätt som inte går att förändra [....] Jag är dessutom ofta nedstämd, och stressad över skola, kompisar och träning (hinner ej med det jag vill).

Läs mer
Kan jag göra något åt mitt obehag för folksamlingar?

Läsarfråga: Jag tycker det är jobbigt och känner obehag i stora folksamlingar. Jag har känt så så länge jag kan minnas och det har blivit svårare med åren. Jag tycker att det går bra när jag är med vänner och så men så fort det blir fler människor blir det värre. Går det att göra något åt det?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram