Att våga fråga kan göra stor skillnad
#

Bild med ett korslagt grön band med texten World Mental Health Day 10 october

 

En artikelserie i samband med Världsdagen för mental hälsa

Att våga fråga kan göra stor skillnad

När man har varit med om en svår förlust eller upplevt något traumatiskt, är något av det svåraste och mest utmanande upplevelsen att ingen frågar hur det känns. Som vän, kollega eller granne vill man inte röra upp starka känslor av ledsenhet och sorg. Man förstår att personen mår dåligt… vem skulle inte göra det om man förlorat ett barn eller fått besked om att man har bröstcancer eller är sjukskriven för depression? Man är rädd att säga fel saker. Men att någon vågar fråga hur det egentligen känns, kan vara det som gör mest skillnad när vi mår som sämst.

Att ställa den där lite obekväma frågan, till den nyskilde pappan på festen, till mamman som tappat håret p.g.a. cancerbehandling, eller till tonåringen som vi ser inte verkar må bra, kan göra stor skillnad för att minska isoleringen och ensamheten vi ofta upplever när vi mår dåligt eller befinner oss i en kris. ”Hur har du det nu?”, ”Hur mår du i den här situationen”, ”Finns det något jag kan göra?” – dessa enkla frågor hjälper den som mår dåligt att känna sig sedd i sin smärta, sorg eller förtvivlan.

Du behöver inte hjälpa, bara lyssna

Nästa steg är att vara öppen och våga stå kvar. Bara lyssna, om den andra vill prata. Alla vill inte prata. Vissa har behov av att tänka på annat. Men vi vet inte, om vi inte först frågar.

Du behöver inte veta om eller hur du ska hjälpa den andra. Ofta är det just det som gör att vi inte vågar inleda ett samtal eller ställa frågan om hur den andra mår. Vi är rädda för att inte kunna hjälpa till, att inte kunna ge det den andra behöver. Vi blir så fokuserade på våra egna känslor av tillkortakommanden, att vi undviker att fråga. ”Kanske blir det bara värre…” tänker vi. Och de andra på festen, resten av kollegorna på jobbet, alla andra grannar eller föräldrar tänker likadant…

Kvar står familjen, maken, mamman, tonårsbarnet, änkan eller änklingen och känner sig ensam och isolerad från omvärlden.

Så våga fråga! Våga stanna kvar och lyssna. Även om det känns obekvämt innan, även om du är orolig att säga eller göra fel. Gör det ändå! Att inte fråga kan innebära mycket större konsekvenser än att inte fråga.

Om det finns behov av samtalsstöd, så kan du på ett väldigt konkret sätt hjälpa till genom att boka tid hos en psykolog eller terapeut, eller åtminstone kolla upp telefonnummer eller webbsidor som personen kan kontakta.

Ta hand om varandra – alla kan göra skillnad, om så bara med en första fråga!

Kristina Ahlman

Kristina Ahlman
Leg. psykolog

Mer fakta och möjlighet till hjälp

www.pratamera.nu/blogg kan du läsa mer om hur du kan hjälpa ditt barn utforska och hantera känslor, vad du kan tänka på när du vågar fråga och orkar lyssna och få andra goda råd från våra psykologer om hur du kan utveckla din egen psykiska hälsa och finnas där för andra som inte mår bra. På www.pratamera.nu kan du också boka tid med en legitimerad psykolog eller psykoterapeut om du eller en nära anhörig behöver professionell hjälp.

Bild med ett korslagt grön band med texten World Mental Health Day 10 october

Vill du lära dig mer om psykisk (o)hälsa? När du registrerar dig för våra nyhetsbrev, får du kostnadsfritt några gånger i månaden tips om nya bloggtexter från våra psykologer, svar på läsarfrågor, andra relevanta nyheter och vilka gruppträffar och webbinarier du kan anmäla dig till den närmaste tiden m.m. Du kan när som helst avregistrera dig om du inte längre vill få nyhetsbreven.

Mer läsning:
Aktuella grupper:

Related Posts

Leave a comment