fbpx
Annas bästa boktips
#

Jag har länge sagt att om jag någonsin blir hälften så mycket psykolog som Tove Jansson, så kan jag verkligen vara nöjd med min yrkeskarriär!

Tove Jansson är mest känd för sina böcker om mumintrollen och det personlighetsgalleri hon beskriver där är användbart för både igenkänning och analys, för den som vill.

En osynlig barndom?

Om man vill ha en bra beskrivning av ensamhet, blyghet och längtan efter gemenskap så finns mycket att hämta hos homsan Toft i boken ”Sent i november” och Knyttet i ”Vem ska trösta Knyttet?”. Vill man veta mer om, eller kanske få bekräftelse på, hur man kan påverkas av en barndom där man inte blir uppskattad och sedd för den man är – läs ”Det osynliga barnet”. Där får man även ta del av hur man kan läka i senare relationer, i det här fallet framför allt med den kloka Muminmammans hjälp.

I boken ”Sent i november” får vi också veta en hel del om när det inte blir som man tänkt sig och man försöker hitta sin roll i ett oväntat sammanhang. Hemulen illustrerar hur det bli när man håller upp en mask av hur man tror man borde vara och vad man borde tycka om. Medan Snusmumriken i samma bok tar situationen med ro och (något motvilligt) hjälper dem som är ”olagom” till rätta.

Att övervinna rädslor

Den som söker en träffande beskrivning av ångest blir välförsedd i novellen ”Filifjonkan som trodde på katastrofer” (från ”Det osynliga barnet”). Temat att övervinna sina rädslor och växa av det beskrivs även på ett underbart sätt i ”Trollvinter”. Så till den milda grad att en illustration från boken sedan många år pryder min vänstra axel!

Det kanske märks att jag är ett stort fan av mumintrollen, men jag vill också gärna passa på att slå ett slag för Toves böcker som riktar sig till vuxna. Även här skriver hon med stor psykologisk insikt och medkänsla om inom- och mellanmänskliga relationer och dilemman.

Som ni hör tycker jag att det går att använda Toves texter som ordination vid många olika psykologiska teman. Min personliga favoritkaraktär är Too-ticki, som med trygghet och hälsosam distans tar sig an livets utmaningar. Jag har fyllt i ett (mycket vetenskapligt) test för att se vilken muminkaraktär jag är lik, med förhoppning om att ha några av hennes egenskaper. Trots att jag upprepat gjort testet och i allt högre utsträckning förskönat mina svar, står det dock klart att jag är och förblir mest lik Mårran… 😊

För er som har möjlighet, önskar jag en fin dag mot en solig vägg med en god bok!

Anna Kinnander
Chefspsykolog på Pratamera

Related Posts

Leave a comment

ett + 19 =