fbpx
Vi vill olika ofta – hur får vi sexlivet att funka?
#

Vi fick in denna fråga av en besökare på vår hemsida:

”Vi är ett par i 45-årsåldern där vår helt olika lust har varit ett stort problem i många år. Vi älskar varandra, men på olika sätt… jag (mannen) vill ha sex ofta, medan hon vill väldigt sällan. Jag blir frustrerad och ledsen, medan hon får skuldkänslor. Ibland känner jag bara att jag vill ha något som dämpar min lust. Vet snart inte vart jag ska ta vägen. ”

Hej och tack för din fråga!

Att par har olika nivå av lust är en väldigt vanlig fråga för oss sexologer, kanske den allra vanligaste. Lust är mångfacetterat, djupt och komplext. Det innehåller och kretsar kring passion, längtan, njutning, till egentligen hela livet, men kan också sorteras ut som i sexlust, matlust eller annat. Lusten spänner sig över fysiska, existentiella, relationella och psykiska dimensioner och som ni beskriver, kan det vara väldigt olika mellan olika personer och i olika relationer. Vissa önskar och vill att sex, intimitet och sexualitet är det som förenar i relationen och får den att bära, genom och över vardagsproblem och stress. För andra kan det påminna om jobbiga minnen eller väcka stark prestationsångest.  

Hitta era varför

Jag skulle vilja föreslå att ni enskilt sätter er ner och funderar kring vad ni som individer vill att ert sexliv ska stå för och vad det ska ha för funktion? Ska det ge trygghet, balans, återhämtning, bidra med spänning och/eller ren fysisk njutning? Eller kanske något helt annat?

Dela med varandra vad ni önskar att ert sexliv ska stå för, och fundera kring hur långt från det ni befinner er nu. Ibland kan dessa samtal och funderingar väcka inte bara skuldkänslor, utan även skam och rädsla för att t. ex bli avvisad eller bortvald. Var noga med att lyssna in varandra och var rädda om varandras känslor och behov, även om ni kanske inte förstår varandras perspektiv fullt ut.

Nästa steg kan vara att fortsätta era funderingar kring vilken typ av sex och intimitet som är den ni vill ha och tycker bäst om? Gillar ni samma saker eller finns det andra former av intimitet som ni kan dela och som ni ännu inte kan pröva?

Olika sätt att väcka lust

En annan sak jag tänker på gällande lust är hur börjar den hos dig och hur börjar den hos din partner? Vissa behöver bjudas in till att känna lust, medan andra har lättare att väcka den hos sig själv. Kanske är ni olika även där, vilket gör hur ni samspelar inverkar på hur ni tänker och känner kring er lust och er situation i relationen.

Det finns många vägar att gå och mycket att tala om och sortera och kanske kan det vara värdefullt att ta hjälp av en parterapeut för att fortsätta utforska hur det är för er och hur ni kan komma vidare? Önskar er allt gott!

Ta hand om er!

Anna Linde

Anna Linde
Sexolog

Har du en fråga som du vill ställa? Då är du välkommen att skicka in den till oss. ->  Gratis rådgivning online
Vi besvarar frågor i turordning och i mån av tid.

Vill du lära dig mer om psykisk (o)hälsa? När du registrerar dig för våra nyhetsbrev, får du kostnadsfritt några gånger i månaden tips om nya bloggtexter från våra psykologer, svar på läsarfrågor, andra relevanta nyheter och vilka gruppträffar och webbinarier du kan anmäla dig till den närmaste tiden m.m. Du kan när som helst avregistrera dig om du inte längre vill få nyhetsbreven.

Related Posts

Leave a comment