fbpx
Varför tror jag att jag har cancer?
#
FRÅGA:

Hej. Så fort jag har ont någonstans i kroppen så tror jag att jag har cancer och är dödssjuk. Jag orkar inte med det här längre. Jag måste uppsöka läkare hela tiden som säger att allt är bra. Varför tror jag att jag har cancer hela tiden?

SVAR:

Hej,

Tack för din fråga. Det låter onekligen väldigt tungt och krävande att du ständigt har tankar på att vara drabbad av cancer. Du brottas säkert med massa olika betungande känslor förutom dina tankar, som att vara orolig, ångestfylld och ledsen. Dessutom är det måste det kännas otroligt frustrerande och upprörande om du inte blir trodd i din kontakt med vården. Det är väldigt viktigt att du får en förklaring på dina besvär för om du bara får höra att du är frisk så är risken att du inte tror  det. Du känner ju förmodligen massa olika kroppsliga symptom som med största sannolikhet beror på ångest.

Som jag ändå förstår dig så är du medicinskt utredd och fysiskt frisk. Utifrån den lilla informationen jag har så är det inte otänkbart att det rör sig om hälsoångest. Hälsoångest kan, precis som du skriver, innebär en rädsla för att ha drabbats av livshotande sjukdom eller att komma drabbas i framtiden. Det är då vanligt att söka kontakt med vården ofta för att försäkra sig att allt är bra men tyvärr fungerar detta bara för stunden. Oron över att bli sjuk kommer tillbaka. Du behöver jobba med att i första hand förstå vad som sker och sedan konfrontera dina problem. Det låter som att du har ganska allvarliga besvär men om så inte är fallet kan du alltid prova att läsa om hälsoångest och prova att använda dig av de råd och tips du hittar där. Det skulle även kunna handla om ett tvångssyndrom.

För att vara helt säker och för att få bästa möjliga hjälp rekommenderar jag dig att boka tid för en bedömning. Det kan du göra hos oss eller på din vårdcentral.

Lycka till!

Related Posts