Varför håller inte erektionen under samlag?
#

Den här frågan kom in till oss via vår hemsida:

””Jag får erektion. men när jag har samlag så håller de inte så länge. 5min…de tycker jag är för kort tid……vad beror de på????”  

Hej och tack för dig fråga!

Du skriver att du får stånd men har svårt att bibehålla ståndet. Din fråga är vanlig och du är långt ifrån ensam att uppleva detta. Du skriver inte vilken ålder du är i eller hur länge du haft detta problem. Minns du när det började? Är det bara kopplat till den här relationen/personen eller har du upplevt det med andra? Är det vissa ställningar som är bättre eller sämre för dig när det gäller det här? Alkohol, rökning och vissa mediciner kan göra att det är svårare att bibehålla erektionen.

Oftast är det inget fel på kroppen – så länge du får stånd när du onanerar eller får s.k. morgonstånd eller stånd under natten. Upplever du att det är som vanligt?

En helt annan fråga är om du faktiskt är upphetsad nog. Man kan ju vara kåt, som i att man har en fysisk reaktion, men upphetsning byggs upp känslomässigt på olika sätt och av det man har omkring sig. Sexuell lust och förmågan att bli sexuellt upphetsad är ett komplext system som innefattar hormonella och neurologiska funktioner i kroppen. Mängden av specifika signalsubstanser och blodkärlens funktion är också sådant som kan påverka förmågan för att ha full tillgång till sin sexualitet. Jag tror det vore hjälpsamt att fundera kring vad som händer precis innan ditt stånd försvinner. Vad har du för tankar, vilken position är ni i? Vilka störningsmoment finns runtomkring dig/er?

Om du vill jobba vidare med ditt problem eller förstå hur du fungerar bättre så rekommenderar jag att du tar kontakt med någon som kan hjälpa dig. Om du är under 25 år kan du få hjälp via Ungdomsmottagningen, om du är äldre kan du söka hjälp via din vårdcentral eller en digital vårdgivare.

Vi har fått in flera frågor som handlar om liknande situationer som den du beskriver, så börja gärna med att läsa svaren på dem:

⇒ ”Ska man söka hjälp om man sällan har erektion”

⇒ ”Hur kommer jag till rätta med erektionsproblem”

Lycka till och ta hand om dig!

Kristina Ahlman

Kristina Ahlman
Leg. psykolog

Har du en fråga som du vill ställa? Då är du välkommen att skicka in den till oss. ->  Gratis rådgivning online
Vi besvarar frågor i turordning och i mån av tid.

Vill du lära dig mer om psykisk (o)hälsa? När du registrerar dig för våra nyhetsbrev, får du kostnadsfritt några gånger i månaden tips om nya bloggtexter från våra psykologer, svar på läsarfrågor, andra relevanta nyheter och vilka gruppträffar och webbinarier du kan anmäla dig till den närmaste tiden m.m. Du kan när som helst avregistrera dig om du inte längre vill få nyhetsbreven.

Related Posts

Leave a comment