fbpx
Vad gör jag när porrtittande skapar problem i mitt sexliv?
#

Hej! Jag har insett att pga. porrtittande i tidig ålder har jag fått problem med mitt sexliv idag. Jag har ingen sexlust förutom när jag tittar på porr. Jag har undvikit att kolla på porr i några månader men det känns ändå hopplöst att försöka njuta av sex. Vad ska jag göra för att kunna njuta av sex?

Hej!
Tack för din fråga, och för att du tar upp ett problem som är vanligare än man tror och som också är ett känsligt ämne för många att våga prata om.

Du skriver att du har undvikit att titta på porr i några månader men att du ändå har svårt att njuta av sex. Att sluta titta på porr är det första man behöver göra för att ”kapa associationstrådarna” mellan porr, lust och sex, så det är bra att du fortsätter undvika porr trots att det tar tid innan det ger resultat. Många beskriver att de fått låta bli porr i flera månader innan kroppen börjat vakna och bli sugen på “vanligt sex”.

När man tittar mycket på porr börjar man ofta förknippa sex med det man sett. Det är som att hjärna och kropp ”lärt sig” att tända på den typen av sexscener. Man kan också tro att sex ”ska vara” som i porren. Många får, precis som du, svårt att tända på ”vanligt sex”. Det finns dessutom en risk för tillvänjning, att man behöver se mer och mer avancerad porr för att bli upphetsad.

Så fortsätt undvika att titta på porr! Några andra saker du kan göra är att:
  • Ha en helt sex-fri period. För en del kan sexuell avhållsamhet under en period fungera som en slags “omstart av systemet”.
  • (Åter)upptäck din kropp och sexualitet. Experimentera med din kropp. Den har många erogena zoner och beröring av dem kan väcka lust. Var närvarande i stunden och försök släppa krav och press.
  • Kommunicera med din partner. Om du har en partner, våga kommunicera med henne eller honom om vad som väcker lust och känns skönt (och inte). Experimentera med varandras kroppar, även utan att det leder till samlag.
  • Ha inte för höga krav på dig själv i sexuella situationer. Jämför inte dig själv med det du sett i porrfilmerna. Det är bara på film det funkar så.
  • Ge det tid. Ha tålamod. Se det som en träningsperiod. Blir du kåt, var glad för det. Blir du inte, stressa inte upp dig över det. Det kommer att lösa sig!
Du är inte ensam

Att använda erotiskt material för att väcka sexuell lust och njutning är något vi människor gjort länge. P.g.a. internet är pornografiskt material idag mer lättillgängligt än någonsin och många unga människor får sina första intryck runt sexualitet via nätporren – ofta så tidigt som i låg- och mellanstadieåldern.
Att vara nyfiken på och utforska sexualitet är inget negativt. Det är bra att veta ”hur sex funkar” och att lära känna sin egen kropp så man vet hur man själv vill ha det. Men det vi träffar på i nätporren speglar sällan vad de flesta vill ha. Förnedring av kvinnor är ofta centrala ingredienser i den porr vi möter på nätet medan mannen framställs som dominant och kontrollerande, och alltid redo för maratonlånga topprestationer. Ganska långt ifrån vad de flesta av oss önskar och vill ha!

Sök hjälp

Om dina problem tar sig uttryck i impotens, var inte rädd för att söka medicinsk hjälp. Många unga män idag har erektionsproblem och en del menar att det finns ett samband mellan detta och porrkonsumtion. Tveka heller inte att söka psykologisk hjälp om du vill prata om hur du kan komma vidare.

Ta hand om dig!

Camilla Gunnarsson
Legitimerad psykolog

Kristina Ahlman
Legitimerad psykolog

Related Posts

Leave a comment

fjorton + 5 =