Min sambo ljuger om vår ekonomi – är det psykisk misshandel?
#

Vi fick in denna fråga av en besökare på vår hemsida:

”Hej! Min sambo ljuger ofta om helt onödiga saker och struntar i att betala räkningar och ljuger sedan om det vilket får mig att känna mig så stressad att jag gråter hela nätterna och får hjärtklappningar. Han vet att jag förlorat mitt hem tidigare pga liknande händelser och hur det traumatiserat mig men väljer ändå att göra såhär gång på gång vilket kan sätta mig och barnen på gatan. Han ger mig dåligt samvete genom att säga saker som ”ska du lämna mig i en 3a?”. Jag mår jättedåligt och det känns som han slår sönder mig psykiskt. Är detta psykisk misshandel?”

Hej och tack för din fråga.

Du skriver att din sambo ljuger om helt onödiga saker. Bland annat handlar det om räkningar. Du skriver att det känns som att han slår sönder dig psykiskt och att du mår jättedåligt. Du är stressad och gråter hela nätterna när din sambo ljuger för dig.

Du frågar om hans beteenden är psykisk misshandel. Psykisk misshandel handlar om makt och kontroll. Att försöka förminska och kontrollera den andra, ofta genom att förlöjliga, beskylla den andra på obefogade grunder, kontrollera, hota, skrämma och manipulera den andra så att den förminskas och begränsas i sitt sociala sammanhang, självkänsla och grundläggande behov. Detta kan även handla om ekonomiska områden, att begränsa den andra ekonomiskt som kan orsaka ekonomisk stress. Det är tydligt att du mår dåligt i allt detta och har rätt att få stöd och hjälp. Det låter nödvändigt för dig att undersöka om denna relation är hälsosam för dig på sikt. Eller om ni tillsammans kan jobba med kommunikation och ärlighet i relationen som gör att du kan känna dig trygg och lugn och lita på din partner. För att du ska kunna göra det, är det en förutsättning att han slutar ljuga för dig.

Du skriver att han ljuger om räkningar. Jag undrar om det finns ekonomisk stress i er familj, som gör att din sambo ljuger om detta för att inte oroa dig? Om det finns ekonomiska problem, kan man behöva hjälp och stöd med detta genom en ekonomisk rådgivare.

När det handlar om att ljuga kan detta bero på många olika anledningar. Eventuellt kan det handla om skam för att berätta att man inte har ekonomi för att betala räkningarna, oro för att inte ”hålla måttet” utifrån egna eller andras föreställningar, rädsla för att bli bestraffad eller inte ses som den person man strävar efter att vara. Vi tänker att det vi gör ska ge oss något positivt eller slippa något negativt. Att inte berätta för dig om han betalat räkningarna gör dig mer orolig i slutändan, så det är ingen effektiv metod på sikt. Det är ju endast en kortsiktig lösning, som kan lindra för stunden, att inte betalar räkningar eller avhålla oss från att säga som det är. På längre sikt får det ofta negativa konsekvenser.

Om vi vet varför någon gör som den gör är det lättare att förstå varandra och acceptansen kan öka. Det betyder inte att det är OK att ljuga eller att man ska fortsätta med något som är destruktivt eller riskabelt på sikt. Men det kan vara en bra start att börja ifrån. Ofta kan man behöva hjälp med denna process.

Jag skulle rekommendera er att tillsammans prata med en psykolog eller terapeut där ni bor eller här på Pratamera eller någon annan vårdgivare ni känner förtroende för. Detta för att närma er varandra och kunna förstå mer av egna behov i relationen och vad du/ni behöver för att må bra och öka tillit och öppna upp mer för samtal. Om din partner inte vill samtala ihop, rekommenderar jag dig att söka enskild kontakt för att förstå mer av dig själv och dina gränser och vad du behöver för att må bra och kunna känna dig lugn, trygg och sova gott på nätterna.

Ta hand om dig!

Kristina Ahlman

Kristina Ahlman
Leg. psykolog

Har du en fråga som du vill ställa? Då är du välkommen att skicka in den till oss. ->  Gratis rådgivning online
Vi besvarar frågor i turordning och i mån av tid.

Vill du lära dig mer om psykisk (o)hälsa? När du registrerar dig för våra nyhetsbrev, får du kostnadsfritt några gånger i månaden tips om nya bloggtexter från våra psykologer, svar på läsarfrågor, andra relevanta nyheter och vilka gruppträffar och webbinarier du kan anmäla dig till den närmaste tiden m.m. Du kan när som helst avregistrera dig om du inte längre vill få nyhetsbreven.

Related Posts

Leave a comment