fbpx
Min pojkvän dricker för mycket alkohol
#

FRÅGA:
Hej! Jag och min pojkvän har varit tillsammans i snart 2 år och vi trivs bra ihop. Det uppstår sällan bråk men när det gör det har det troligtvis en grund i att han har problem med alkohol. De senaste två månaderna har han druckit alkohol nästan varje dag – hans familj vet även detta. Han har även kört bil onykter (inte mer än 3-4 öl mellan 4-5,5%), vilket han säger att han vet är fel men han gör det ändå. Han säger att det är som att han inte bryr sig och inte tar det som något allvarligt eftersom han ”har kontroll”. Detta tycker jag är helt obegripligt, att han inte tänker på att någon kan skadas och att han själv kan förlora körkortet eller skada sig. Innan det blev så här illa så hade han aldrig kört onykter och han var strikt emot att dricka på vardagar. Han är en jättebra och vettig person men jag tror att alkoholen har kidnappat hans lustcentra som gör att han beter sig så. Han vill inte söka hjälp. Hur kan man få honom att inse att det är fel och vilja förändra sitt beteende?

SVAR:
Hej och tack för din fråga!

Vilken jobbig situation du beskriver. Din pojkvän, som du har en i övrigt väldigt uppskattad relation med, har förändrat sina dryckesvanor på ett sätt som jag uppfattar att du betraktar som oacceptabelt. På din beskrivning låter hans beteende riskfyllt, för hans egen hälsa och för omgivningen inte minst. Det verkar även påverka er relation negativt, du skriver att ni sällan bråkar annat än runt hans alkoholvanor. Det låter som att hans beteende har förändrats. Tidigare hade han andra regler kring vad han såg som ok och inte, när det gäller alkoholkonsumtion. Du tolkar det som att han utvecklat ett beroende som gör att han inte längre kan fatta kloka beslut i ämnet. Har du provat att ta upp det med honom? Hur förstår han själv att han förändrats så väsentligt i sina alkoholvanor? Det låter som att han ser det som problematiskt, han vet att det är fel men gör det ändå. Du skriver att han inte vill söka hjälp, men finns det en önskan hos honom att förändra sitt beteende?

Som närstående är det oerhört plågsamt att stå bredvid någon man älskar och se dem må dåligt och bete sig destruktivt. Det är lätt att förstå din önskan om att få honom att inse problemet och vilja förändras. Dessvärre kan det visa sig vara ett omöjligt uppdrag. På vägen riskerar man dessutom att hamna i medberoende. Medberoende karakteriseras av att man sätter den beroendes behov i första rummet och förminskar sina egna, att man försöker stötta och hjälpa på en nivå som blir alltför kostsam för en själv, man anpassar sig, försvarar och slätar över. På din text låter det som att du inte är där än, du ifrågasätter och konfronterar. Det låter konstruktivt och tyder på att du är rädd om dig i relationen. Däremot är det riskabelt om du tar på dig uppgiften att få honom att vilja förändras. Det är något bara han själv kan komma fram till. Du kan fortsätta lyfta fram vad som oroar dig, vad du tycker är direkt oacceptabelt och uppmuntra honom att söka hjälp för sitt beteende. Om han fortsätter att neka till det hamnar du i ett läge där du behöver tänka igenom hur du vill att ditt eget liv ska te sig och agera utifrån det. Det kan vara lämpligt att du söker stöd för egen del, att få hjälp att sortera i situationen och få tag på hur du vill gå vidare. Det finns även böcker och poddar i ämnet beroende och medberoende som kan vara till hjälp i din tankeprocess.

Lycka till!

Related Posts

Leave a comment

tjugo − tre =