Kan man bli deprimerad igen och blir den djupare eller enklare då?
#

Den här frågan kom in till oss via vår hemsida:

”Hur länge kan en depression pågå? Samt har jag förstått att man är mer sårbar för ny depression när man haft tidigare, blir nästa depression djupare eller svårare och kan det läka och inte bli så djup gången därpå?”

Hej och tack för dig fråga!

Du frågar om det är större risk att drabbas av depression, om man haft en tidigare. Att flera gånger drabbas av depression ökar risken att drabbas igen, framför allt om man inte söker vård och har en långvarig depression. Men det är inte säkert att nästa depression blir djupare och svårare. Om du är en av dem som har upprepade depressioner, så behöver man titta närmare på vad detta kan bero på. Det finns saker du kan göra för att förebygga att inte drabbas av depression igen.

Riskfaktorer för depression

Depression är dessutom genetiskt, så om man har flera i sin släkt som drabbats av depressioner så är sannolikheten högre att man drabbas själv. En ännu större faktor för depression är miljön vi befinner oss i samt vilka resurser vi har att hantera utmanande negativa tankar och känslor.

Du frågar även hur länge en depression kan pågå. Depressionens längd är individuell och kan pågå från två veckor och längre. Det finns ett tillstånd som man kallar för “kronisk depression” eller “dystymi” vilket är en lindrigare form av depression men där man upplevt symptom som varat i minst två år.

Depression kan bli en ond cirkel

Man brukar prata om depression som en cirkel som “matar sig själv”. Det börjar med att vi är med om något, kanske en förlust eller en förändring som påverkar oss negativt. Vi känner oss nedstämda, ledsna och kanske arga. Vi börjar tolka allt som händer i den grå skalan, oss själva och andra, negativt och framför allt börjar vi undvika saker, situationer, människor och platser till följd av vårt mående. Det är förståeligt att vi inte vill följa med på Afterwork eller roliga upptåg om vi känner oss nedstämda. Om vi fortsätter att undvika mår vi på längre sikt ännu sämre. Vi tolkar allt negativt och känner oss ofta som den som förstör stämningen, får andra att må dåligt och att världen är som den är. Vi kan känna skuld, skam och att vi är helt ensamma, att ”allt blivit fel i livet” och att ”vi har oss själva att skylla”.

Små steg till förbättring

Även om det känns som att man aldrig kommer må bra igen, så brukar depressioner gå över. Vi kan snabbare komma ur en depression om vi tar emot behandling. När det känns som värst, är det viktigt att veta att du inte alltid kommer må så här utan att du en dag kommer börja må bättre.

Till dess… Börja med små steg. Beroende på vilken grad av depression du har, behöver du ta små steg i rätt riktning. Fundera på vad du tidigare tyckte om att göra. Skriv gärna en lista på sådant som brukar få dig på bättre humör. Det kan vara något så enkelt som att ta en dusch innan frukost eller innan sänggående. Det kan handla om att göra en god frukost till sig själv i stället för att bara dricka kaffe. Ta en lunchpromenad under en arbetsdag eller boka in att träffa en vän en gång i veckan. Det är viktigt att inte skuldbelägga sig själv för hur vi mår.

Be om hjälp

När vi inte själva har kraften och orken, behöver vi be om hjälp. Vi kan dela med oss av våra känslor och tankar till någon vi litar på eller söka samtalsterapi. Vi kan bestämma oss för att träna med en vän ett par gånger per vecka och be vännen att stötta oss när det känns motigt. Att be om hjälp är utmanande. Ibland erbjuder sig människor runtomkring oss stöd eller inbjudningar och vi tackar nej för att inte vara till besvär. Välj i stället att säga ja vid dessa tillfällen.

Ta hand om dig!

Kristina Ahlman

Kristina Ahlman
Leg. psykolog

Har du en fråga som du vill ställa? Då är du välkommen att skicka in den till oss. ->  Gratis rådgivning online
Vi besvarar frågor i turordning och i mån av tid.

Vill du lära dig mer om psykisk (o)hälsa? När du registrerar dig för våra nyhetsbrev, får du kostnadsfritt några gånger i månaden tips om nya bloggtexter från våra psykologer, svar på läsarfrågor, andra relevanta nyheter och vilka gruppträffar och webbinarier du kan anmäla dig till den närmaste tiden m.m. Du kan när som helst avregistrera dig om du inte längre vill få nyhetsbreven.

Related Posts

Leave a comment