fbpx
Jag orkar inte stötta min sjuka partner mer, vad ska jag göra?
#
Jag orkar inte stötta min sjuka partner mer, vad ska jag göra?

Vi fick en fråga från en person vars partner länge varit sjuk och behövt mycket stöttning. Personen beskriver hur kämpigt det har varit under lång tid och avslutar sitt brev till oss så här:

”… Jag har hela tiden försökt stötta, lyssna, hjälpa, följa med till undersökningar etc. Är mycket orolig och orkar inte längre. // Oroar mig mycket för den (nästa undersökning, reds. anmärkn.) och för hans hälsa och framtid. Har alltid tidigare följt med, bott på hotell, stöttat och väntat. Den här gången vill jag stanna hemma men får då så dåligt samvete att jag nästan går under. Behöver prata med någon om detta! Vad ska jag göra?” 

Hej!

Tack för din fråga, och för förtroendet att få ta del av de svåra saker du kämpar med. Det låter som att du och din man haft det kämpigt under en lång tid i och med hans sjukdom. Du beskriver hur du på olika sätt stöttat honom både praktiskt och känslomässigt. Du känner nu att du har svårt att orka med att alltid finnas där, men får dåligt samvete av tanken på att inte vara med, t.ex när han ska på undersökning eller behandling.

Jag tänker att det såklart är fint att ständigt vilja finnas där och stötta en närstående - men att vi även behöver ta hand om oss själva för att orka. Att leva med någon som är långvarigt och svårt sjuk kan vara påfrestande och krävande på många sätt och innebär att även ens eget liv sätts i gungning. Man kan brottas med många svåra känslor och mycket oro som är svår att hantera. Ens eget mående påverkas ofta negativt, samtidigt som man ska vara den starka och orka (mer än man kanske egentligen gör).  Dessutom kanske saker sätts på paus även i det egna livet för att man inte hinner eller orkar med det p.g.a. situationen. Eller så får man dåligt samvete, “inte kan väl jag roa mig eller göra något för min egen skull nu då min närstående är sjuk”.

Pauser ger mer ork

För att orka finnas där och ta hand om den sjuka är det dock viktigt att ta hand om sig själv - också. Det innebär inte att man är egoistisk eller självisk, även om man kanske får den känslan. Snarare handlar det om att vi behöver få återhämta oss, pausa från det svåra och fylla på energi för att orka. Jag kommer att tänka på en metafor jag läste en gång: Om du tar ett glas fyllt med vatten och håller ut det med lyft rak arm framför dig, hur tungt är det då och hur länge orkar du hålla det? Ja, det beror troligen på om du måste hålla ut armen med glaset hela tiden, eller om du ibland får ställa ner det och ta en paus. Om du hela tiden måste hålla i glaset med den utsträcka armen så orkar du troligen inte så länge. Men om du får ställa ner det ibland och ta pauser kan du orka väldigt mycket längre.

Så är det även med bördor i livet, som det du kämpar med. Såklart försvinner inte det svåra för att du tar en paus, men det kan hjälpa dig att fylla på energi så du kan orka lite till sen. Försök unna dig att göra saker du tycker om och som kan ge just dig återhämtning. Det dåliga samvetet kanske ändå ligger där och skaver - men du behöver inte låta det styra vad du gör. Och kanske kan samvetet lugna ner sig när du tänker på att du tar hand om dig själv - även för din mans skull?

Ta hand om dig! Det behöver ni!

Camilla Gunnarsson

Camilla Gunnarsson
Leg. psykolog

Har du en fråga som du vill ställa? Då är du välkommen att skicka in den till oss. ->  Gratis rådgivning online
Vi besvarar frågor i turordning och i mån av tid.

Vill du lära dig mer om psykisk (o)hälsa? När du registrerar dig för våra nyhetsbrev, får du kostnadsfritt några gånger i månaden tips om nya bloggtexter från våra psykologer, svar på läsarfrågor, andra relevanta nyheter och vilka gruppträffar och webbinarier du kan anmäla dig till den närmaste tiden m.m. Du kan när som helst avregistrera dig om du inte längre vill få nyhetsbreven.

Related Posts

Leave a comment