Hur hittar jag kraft att gå vidare?
#

Hur hittar vi kraften igen, när vi mår riktigt dåligt? Det är inte alltid tydligt för oss vad som lett fram till det dåliga måendet, det som känns tungt eller som gör ont inuti. Ibland kanske vi vet orsaken, men vi vet ändå inte hur vi ska göra för att må bättre. När vi mår dåligt drabbas vi lättare av negativa tankar om oss själva, andra och omvärlden. Det kan kännas som att livet är emot oss och att vi är ensamma. Att ingen ser och hör oss.

Vi fick in just den här korta frågan, ”Hur hittar jag kraft att gå vidare?”, från en besökare på vår hemsida. Du som skrev och frågade, och du som känner igen dig, vet om att jag och alla som läser detta, ser dig. Vi ser en del av dig, som uttrycker att du inte mår bra. Att du har ett lidande som är stort och gör att du inte vet hur du ska orka gå vidare. Att få bli sedd i sin situation och sitt mående och att veta att det finns stöd och hjälp att få, är något av det viktigaste vi behöver när vi mår dåligt. Du kanske känner dig ensam och att ingen förstår. Men det finns människor som vill lyssna och stötta dig att börja må bättre – du är inte ensam om att må dåligt och inte veta hur du ska komma vidare.

Få hjälp att ta reda på vad det handlar om – och hur du kan hitta din kraft

Om du söker hjälp av en psykolog eller terapeut, till exempel på din vårdcentral eller online, så behöver du inte veta orsaken till att du mår dåligt. Vi som jobbar med psykisk ohälsa är utbildade att hjälpa till att ta reda på vad som kan ha påverkat dig och vad du kan tänkas behöva för att börja må bättre. Även om du inte vet vad som är fel, så kan du boka tid för samtalsstöd. På de flesta mottagningar eller vårdcentraler får man komma på samtalsstöd. Få dela med sig av sina erfarenheter, känslor och tankar och tillsammans med en terapeut eller psykolog undersöka och få stöd i hur man kan hantera utmanande situationer, relationer, tankar och känslor. På Pratamera kan du förutom samtal även gå i terapiprogram under 12 veckor, då är det mindre ”prat-terapi” och mer fokus på hur man kan komma vidare och börja må bättre med hjälp av olika övningar online. Här kan man också välja att ha enbart skriftlig kontakt med sin behandlare, om man är mer bekväm med att skriva. Vi har även gruppbaserade behandlingar där du får delta i webbinarier med en av våra terapeut eller psykologer som berättar vad man kan göra om man känner sig nedstämd, har oro, ångest, låg självkänsla, stress osv.

Ett första steg om vi inte vet hur vi ska gå vidare kan vara att höra av sig till sin vårdcentral eller boka tid hos en vårdgivare online. Vi finns här om du vill få stöd att hitta din kraft att gå vidare. Det finns en väg framåt, även om den är svår att se när man känner sig uppgiven eller har slut på all ork!

Ta hand om dig.

Kristina Ahlman

Kristina Ahlman
Leg. psykolog

KONTAKT JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA:

Jourhavande medmänniska

MER FAKTA OCH MÖJLIGHET TILL HJÄLP

www.pratamera.nu kan du boka tid med en legitimerad psykolog eller psykoterapeut om du eller en nära anhörig behöver professionell hjälp. Här finns även möjlighet att läsa mer olika typer av psykiska besvär samt få en fingervisning kring ditt mående med hjälp av olika självtester.

Har du en fråga som du vill ställa? Då är du välkommen att skicka in den till oss. ->  Gratis rådgivning online
Vi besvarar frågor i turordning och i mån av tid.

Vill du lära dig mer om psykisk (o)hälsa? När du registrerar dig för våra nyhetsbrev, får du kostnadsfritt några gånger i månaden tips om nya bloggtexter från våra psykologer, svar på läsarfrågor, andra relevanta nyheter och vilka gruppträffar och webbinarier du kan anmäla dig till den närmaste tiden m.m. Du kan när som helst avregistrera dig om du inte längre vill få nyhetsbreven.

Related Posts

Leave a comment