Stresstest
Om testet
KEDS (Karolinska Exhaustion Disorder Scale) är ett självskattningstest som visar hur nära du är att kunna drabbas av utmattningssyndrom. Testet innehåller en rad olika påståenden om hur man kan må i olika avseenden. Påståendena uttrycker olika grader av obehag, från frånvaro av obehag till maximalt uttalat obehag. Testet har tagits fram av en forskargrupp på Karolinska Institutet.
Instruktioner
Läs igenom varje fråga och välj det alternativ som passar bäst in på hur du mått de senaste två veckorna. Vartannat svarsalternativ (0, 2, 4 och 6) består av en beskrivning (t.ex. ”Jag kan överhuvudtaget inte koncentrera mig”). Om du inte upplever något av dessa svarsalternativ som helt rätt, kan du istället välja något av de svarsalternativ som inte innehåller en beskrivning (1, 3 och 5).
Hur ska jag tolka mitt resultat?
Alla svar summeras till en totalpoäng mellan 0 och 54 poäng. Om resultatet är över 18 poäng bedöms du ligga i riskzonen för utmattning.
Det är dock viktigt att vara medveten om att detta endast är ett test och inte ersätter en bedömning av en professionellt utbildad behandlare. Tanken är att ditt resultat ska ge dig en fingervisning om ditt psykiska mående och det kan hända att resultatet inte är 100% korrekt.
Vad ska jag göra om jag behöver hjälp?
Det är viktigt att få professionell hjälp om man mår dåligt och inte kan hantera besvären på egen hand. Du kan vända dig till din vårdcentral eller till en digital vårdgivare beroende på vad som passar dig bäst. Här på Pratamera kan du boka onlinesamtal med någon av våra legitimerade psykologer, psykoterapeuter eller läkare.
Du kan också få hjälp via ett av våra terapiprogram (iKBT) som du genomför med stöd av någon av våra legitimerade behandlare. Läs mer om våra terapiprogram här.
Pratamera är en del av den offentliga hälso- och sjukvården. Vårdkontakter med psykolog och läkare medför en patientavgift på 100kr (gäller chatt-, röst- och videokontakter). Vårdkontakter med psykoterapeut, kurator och annan behandlingspersonal är kostnadsfria. Frikort gäller. Fram till 1:a januari det år man fyller 20 och för äldre över 85 år är alla vårdkontakter kostnadsfria.