Vadå, ska jag både hinna och orka vilja ha sex också?
#
Vadå, ska jag både hinna och orka vilja ha sex också?

Deadlines på jobbet, julklappar som köps på avbetalning och husdjur som ska till veterinären. Sömnlösa nätter med otillräcklighetskänslor och önskan om att vara den perfekta partnern. Många av oss upplever en utmattande trötthet som liksom bara kommer av själva livet och vi kan känna att det är en kamp att hitta balansen så att allt och alla får vad de behöver. Hur ska man då, efter att man diskat, rensat avloppet och panikköpt vinterkläder i sista sekunden, dessutom orka vara frigjord och vild i sängen?

Ibland skriver folk till oss och frågar hur de ska bli normala igen och bli så där “härligt kåta” som de var förut. Kanske har du också testat idéer från filmer och tidningar; smort, rakat, köpt, piffat, tränat in snaskiga kommentarer; allt för att hjälpa kroppen att vakna till liv. Men försöker du väcka kåtheten när det egentligen är lusten som du saknar?

Det är inte bara stress som påverkar vår lust

För vissa är sexlivet ett kitt som inte bara gör relationen speciell och dynamisk utan även något som fungerar som ångestlindring och som en bekräftelse för Egot. Om det är av de anledningarna vi vill ha sex, kan det kännas tufft att vara utan. Många undrar också om de ändå inte måste vara lite kåta, ställa upp för sin partner och frågar hur man botar den kroniska tröttheten.

Att känna lust och kåthet är ett samspel mellan vår fysiska kropp, vårt psyke (t.ex det som attraherar oss och erfarenheter vi gjort) och våra relationer (hur har vi det på jobbet, hur har vi det med våra vänner och våra partners?). Jag har inte träffat någon som känner lekfullhet och lust som går runt och är utfryst om dagarna på kontoret. Inte heller är det lätt att hitta lusten och lekfullheten om man känner stark stress över sin ekonomi och den grundläggande tryggheten inte är säkrad. Stress, depression och problem med ångest är våra tre största folksjukdomar och alla påverkar de enskilt sexlusten, sexlivet och hur våra sexuella möten blir med andra.

Bristande lust är en av dom vanligaste orsakerna till att par eller individer söker sexologisk rådgivning och kan påverka en parrelation eller en framtida parrelation på ett negativt sätt. En del känner sig oälskade och får självkritiska tankar som påverkar självkänslan och som i sin tur påverkar kontakten och samspelet mellan sig och sin partner. Kanske blir den som ständigt blir avvisad kritisk och elak, i brist på att kunna sätta ord på sin längtan och på sin förtvivlan. Ofta känner sig båda stressade och förvirrade i relationen. Ofta hör jag frågan: “Ska jag ställa upp fastän jag inte vill?”

Det här är en farlig väg att gå. Inte bara riskerar vi att vår intimitet och samvaro transformeras till en plikt, utan vi rör oss mot ett fält där kreativitet och lekfullhet inte kan växa. Lekfulla, trygga sexuella möten kräver förtroende, tillit och nyfikenhet (igen, omöjligt vid hög stress).

Men det finns hjälp att få! Och du kan börja med att ställa dig själv de här frågorna:

Vad vill jag ha?
Vad längtar jag efter?

Ta hand om dig!

Anna Linde

Anna Linde
Sexolog

Vill du lära dig mer om psykisk (o)hälsa? När du registrerar dig för våra nyhetsbrev, får du kostnadsfritt några gånger i månaden tips om nya bloggtexter från våra psykologer, svar på läsarfrågor, andra relevanta nyheter och vilka gruppträffar och webbinarier du kan anmäla dig till den närmaste tiden m.m. Du kan när som helst avregistrera dig om du inte längre vill få nyhetsbreven.

Mer läsning:
Aktuella grupper:

Related Posts

Leave a comment