fbpx
Tips när du väljer terapi online
#

Det finns flera olika aktörer som erbjuder terapi online, vissa mer seriösa än andra, vilket gör det svårt att veta hur du ska välja. Pris är naturligtvis något som påverkar men visst finns det någonting bakom att du får vad du betalar för.  Det finns hur som helst några aspekter som du bör tänka på innan du gör ditt val. För att göra det lättare för dig har vi tagit fram en checklista som du kan ha i åtanke när du bestämmer dig.

Välj en utbildad behandlare

Först och främst bör du se till att personen du går hos har en lämpligt utbildning. Om du är oinsatt är det förstås inte det allra lättaste att veta vad du ska titta efter. För att gör det väldigt enkelt kan du se till att personen du går t.ex. är KBT-terapeut (med en steg-1-utbildning), psykolog eller psykoterapeut. Utbildningar med legitimation är och en trygghet. Du bör absolut fråga din behandlare vad denne har för utbildning!

Behandlaren ska föra journal

Det kanske känns bättre för vissa om behandlaren inte för journal men enligt patientdatalagen är alla vårdgivare skyldiga att göra det. Det handlar om att ge dig bästa möjliga vård. En behandlare som för journal kan granskas och ställas tills svars om något går fel. Om din behandlare inte för journal kan ingen granskning ske och då är det läge att fundera på varför behandlaren inte journalför. Antingen omfattades den inte av lagen och är således inte behörig att ge vård eller så är det en oseriös behandlare.

Använder en krypterad video- och chattplattform

Du måste kunna vara säker på att det som sägs mellan dig och din behandlare stannar mellan er. För att kunna göra det måste din behandlare använda sig av en starkt krypterad video- och chattplattform. Videoplattformer som Skype eller FaceTime är inte säkra att använda. Det innebär att en behandlare som erbjuder t.ex. ”skypeterapi” gör med risk att den personliga information du delger kan spridas vidare. Delvis har bolagen rätt att samla in information om dig från chatt och video. Dessutom finns risken att obehöriga avlyssnar samtalen då det inte har samma säkerhet eller kryptering. Detta är således inget säkert eller bra alternativ.

Erbjuder en säker webbplats

En säker webbplats är inte avgörande för själv behandlingen men visar ändå på vad din behandlare har för ambition på det de erbjuder. Du vet om webbplatsen är säker genom att titta efter ett grönt lås uppe i vänstra hörnet. I samma fält där du skriver in webbadressen. Numera står det oftast ”säkert” intill det gröna låset. Ett annat sätt att se om sidan är krypterad är om det står https istället för http i webbadressen.

En webbplats med det gröna låset ser till att dina uppgifter behandlas krypterat på sidan. Det innebär bland annat att uppgifter du skickar via kontaktformulär och om du genomför betalningar är säkra och skyddade.

Önskar du hjälp?

Pratamera är en del av den offentliga hälso- och sjukvården. Det innebär att kan du få hjälp via videosamtal och terapiprogram till landstingstaxa och att högkostnadsskydd gäller. Du betalar 250 kr per besök (max 1150 kr) och om du har frikort eller är under 20 år är ditt besök kostnadsfritt.

Om du vill läsa mer och boka en tid, klicka här.

Related Posts

Leave a comment

femton − tre =