fbpx
När drömmen om midsommar inte slår in
#

“Du lindar av olvon en midsommarkrans och hänger den om ditt hår”… Midsommarhelgen närmar sig men kanske är det inte midsommarkransen du ska binda som du tänker på i första hand. Midsommarhelgen förknippas ofta med jordgubbar, dans, sång och gemenskap men för väldigt många är den här helgen en högtid där man känner sig extra ensam, långt från glada sammanhang med vänner och familj.

Om du är en av dem som tänker på midsommar med negativa förväntningar och minnen av utanförskap, eller om du förlorat en nära anhörig eller varit med om en separation som gör att du känner dig extra ensam, så kommer här några tips för dig.

Du är inte ensam om att vara ensam

För det första, du är inte ensam! Så många människor, unga, gamla och mittemellan känner sig extra ensamma just den här helgen. Du delar den känslan och upplevelsen med många människor i Sverige dessa dagar varje år. En vanlig känsla är skam över att man är ensam under högtider och därför inte pratar om ensamheten. Därför uppmuntrar jag dig att våga berätta för andra om din ensamhet och hur du upplever den. Det kan göra att du upptäcker fler som är ensamma och känner som du.

Om du har negativa erfarenheter av midsommar, fråga dig själv vad som var svårt med dessa. Vad var det som var smärtsamt och förstärkte känslan av ensamhet? Var det att du umgicks med människor som du inte kände dig bekväm och avslappnad med eller var det att du inte hade någon att ringa till, någon att spendera dagen ihop med, även om du ville?

Fundera på vad du kan påverka i din situation. Vad kan du göra, som skulle kunna göra den här midsommarhelgen lite, lite bättre för dig, utifrån den situation du befinner dig i? Finns det någon annan i din närhet, eller någon bekant som kanske också är ensam? Kan du förgylla någon annans midsommar med ett samtal eller att äta midsommarlunch ihop (eller via Skype om en träff inte är möjlig)?

Våga bjuda in dig till andra, till ett firande eller gemenskap. De flesta människor mår bra av att dela med sig till andra. Du ger därmed den andre chansen till en positiv upplevelse, när den får ge och dela med sig.

Våga ta steget att öppna upp mot nya kontakter

Kanske är midsommar en helg som påminner om att du vill förändra något i ditt liv och leva mer efter dina värden i livet. Vad är viktigt för just dig? Inom vilket område i livet skulle du kunna leva mer i gemenskap? Om du dragit dig undan kontakt, hur kan du kunna öppna dig för att våga ta sociala initiativ eller ta emot kontakt, om någon sträcker ut sin hand till dig?

Fundera på vad du önskar mer av generellt, inte bara under midsommar. Om du känner dig ensam, kan du gå med i någon samtalsgrupp, börja med en hobby där du träffar andra eller hjälpa till i en frivilligorganisation för att stötta andra?

Ofta är det de små sakerna i livet som spelar roll när vi vill påbörja en förändring. Hur öppen är jag i kontakt med andra? Kan jag börja göra små förändringar redan idag för att minska den sociala isoleringen och känslor av ensamhet, genom att bjuda in mer till kontakt?

Kanske behöver du stöd och hjälp av en psykolog eller psykoterapeut för att påbörja det arbetet. Om du känner att det är något för dig så boka gärna en tid hos oss. På Pratamera har vi ett professionellt och varmt bemötande för att på bästa sätt hjälpa dig att leva det liv som du vill leva.

Ta hand om dig!

Kristina Ahlman
Legitimerad psykolog

Related Posts

Leave a comment

nio − 7 =