fbpx
Min mamma sätter press på mig så att jag mår dåligt
#

Fråga:
Hej!

Mitt namn är lina o jag är 15 år. Jag känner att jag behöver hjälp då jag märker hur mycket detta påverkat mitt mående. Jag är tonåring nu fyller 16 i år, men min mamma inser inte de. Hon är så extremt sträng o sätter så mycket press på mig så jag mår så dåligt. Mina tider är 23:00! På helger mina kompisar däremot de har inga tider så länge de säger vart de är. Jag försöker va hemma 23:00 hela tiden men så fort jag kommer hem sent tar hon bort pengar eller ger mig utegångsförbud. Ett exempel idag jag o mina vänner hade bestämt o shoppa kläder i Göteborg o jag skulle få 1000 kr. Kom hem 22:39 när jag skulle va hemma 22:30 egentligen o nu säger hon att jag inte får pengar. Mina vänners föräldrar låter dom gå på fester o sånt, de gör verkligen inte min. Jag har ALDRIG motbevisat min tillit till henne ALDRIG. Förutom att jag kan komma 4 -15 min sent o ändå gör hon såhär. Desto mer hon gör såhär desto argare blir jag o gör saker. Hennes straff är extremt överdrivna. Snälla hjälp.

SVAR:
Hej Lina och tack för din fråga!

Jag läser att du är besviken på din mamma som du tycker överreagerar och är alltför sträng och vad jag förstår av ditt mejl har din mamma inte haft någon anledning att misstro dig för något du gjort tidigare. Det är inte ovanligt att föräldrar och ungdomar har olika åsikter om vart gränsen går för hur länge ungdomarna ska få vara ute på kvällarna och vilka aktiviteter som är lämpliga att delta i osv. Det som kan bli problematiskt är när föräldrar och ungdomar inte kan mötas i dialog kring deras olika synsätt vilket kan skapa konflikter och i värsta fall till en revolt hos ungdomarna som kan börja göra olämpliga gör saker bara för att visa sitt missnöje.

Det kan finnas flera skäl till varför din mamma har så strikta regler. Eftersom jag inte har pratat med din mamma om orsaken till detta kan jag endast spekulera kring det. Jag tänker att det kan handla om att din mamma hyser en genuin oro över att något hemskt ska hända dig och att den oron är så starkt att det inte spelar någon roll om det finns en grund för oron eller inte. Det kan handla om att din mamma har skapat en uppfostringsmetod hon själv tror ska hjälpa henne att skapa en bra och trygg uppväxt för dig. Din mamma har sannolikt därtill egna erfarenheter från sin egen uppväxt av hur hennes föräldrar uppfostrat henne och den erfarenheten kan ligga till grund för hur hon väljer att agera mot dig idag. Ibland har föräldrar svårt att prata med sina barn om gränssättningar eftersom de vet att det kan skapa obehag och dålig stämning.

Föräldrar har som vuxna ett ansvar över sina barn och behöver sätta gränser, dock är det en fördel om föräldrarna försöker att förmedla orsaken till gränssättningarna. Detta för att få en ökad förståelse hos ungdomarna och ibland även till att de gemensamt med föräldrarna kommer fram till alternativa gränser och regler som de båda är nöjda med. Ett exempel på det kan vara att ungdomarna kan få vara ute lite längre på kvällarna under förutsättning att ungdomarna ringer hem och tryggar sina föräldrar att allt är ok eller att de låter sig hämtas av föräldrarna när det är dags att komma hem osv.

Vad gäller ditt problem Lina så förstår jag det som att det skett en låsning i dialogen mellan dig och din mamma. Din mamma har satt gränser som du inte förstår och som du heller inte upplever att det finns en anledning till. Du har börjat må allt sämre och blivit mer arg på din mamma. Jag tänker att ni båda skulle kunna bli hjälpta av att samtala med någon utomstående som kan lyssna till er båda. Ett förslag är att du vänder dig till skolkuratorn eller till ungdomsmottagningen, till en samtalskontakt på Vårdcentralen eller till familjecentralen på den ort du bor. Det går även att ta hjälpa av oss. Du kan då börja med att gå dit själv och berätta om dina problem och tillsammans med den samtalskontakt du får sedan bjuda in din mamma till samtalen.

Lycka till Lina, hoppas att allt löser sig till det bästa för dig!

Vänliga hälsningar
Leg. Psykoterapeut
Annika Svens

Related Posts