fbpx
Många kan tänka sig att gå i terapi via nätet
#

En ny kundundersökning  gjord av Pratamera.nu visar att många svarande kan tänka sig att gå i terapi via nätet om behovet uppstår. Främst är det behandlingsprogram med stöd av psykolog samt videosamtal som är mest intressant.

Även om statistik från folkhälsomyndigheten visar att vi överlag mår bra och till och med mår bättre än för tio år sedan (från 67 procent till 73 procent) så ökar också den psykisk ohälsan. Enligt Försäkringskassan har sjukskrivningar ökat med 129 procent från och med 2011 och psykisk ohälsa utgör ungefär 46% av alla pågående sjukskrivningar i Sverige.

“Långa väntetider till adekvat hjälp”
Undersökningen visar att 77% av ett par hundra svarande kan tänka sig att använda någon form av hjälp för psykisk ohälsa via internet. Anna Kinnander, psykolog på Pratamera.nu, tror att vi kommer få se en ökning av personer som använder dessa tjänster närmsta tiden.

-Även om detta endast är en mindre undersökning som inte kan räknas som statistiskt säkerställd så ger det ändå en fingervisning av intresset. Psykisk ohälsa är ett stort problem och det är viktigt att det finns bra och professionell hjälp att tillgå på ett lättillgängligt sätt. På många håll är det kö och långa väntetider till adekvat hjälp vilket gör nätterapi till ett bra komplement till traditionell psykoterapi.

Blandad målgrupp som söker hjälp
Enligt Anna Kinnander är det en varierad målgrupp som söker hjälp via nätet. Hon menar att det kan vara lätt att tänka sig att det endast är de med långa avstånd, en viss ålder eller där kompetens saknas men det är många andra som också tar hjälp:

-För många är det en smidig lösning på livspusslet, vilket kan vara skillnaden mellan att söka hjälp eller inte. Likaså har många som kontaktar oss aldrig vågat ta hjälp tidigare, det finns fortfarande mycket tabu kring psykisk ohälsa och den barriären kan vara lättare att ta sig över via nätet.

FAKTARUTA
Terapi via Internet innebär att man får hjälp via dator, mobil eller surfplatta. Detta kan ske via chatt– eller videosamtal, men också genom färdiga terapiprogram där man jobbar tillsammans med en behandlare. Terapi på nätet har genom forskning visat sig vara lika bra som traditionell terapi.

 

Videoterapi passar om du vill ha direktkontakt med en behandlare men om du inte vill eller kan mötas på plats. Det kan röra sig om att du bor avsides eller inte har tid att träffas under dagtid. Ett bra alternativ till traditionell terapi. Ges även som parterapi.

Läs mer

Forskningsbaserat självhjälpsprogram med KBT (Kognitiv beteendeterapi) via Internet. Går att kombinera med bedömning och behandlarstöd för ett bättre resultat. Billigaste alternativet för terapi.

Läs mer

Ett bra sätt att arbeta med dina besvär i lugn och ro när det passar dig. Du behöver inte träffa någon och kanske tycke du att det är lättare att uttrycka dig i skrift än i tal. Passar främst vid lättare besvär eller då du önskar personlig utveckling.

Läs mer

Här får du hjälp att bedöma din psykiska hälsa. Detta kan göras som en del i en terapi eller fristående. Vanligtvis genomförs en bedömning av psykiska besvär på ett till tre samtal.

Läs mer

Mental träning erbjuds främst till dig som är idrottsutövare, men kan även ges till andra i form av ett coachande psykologiskt samtal. Du kan här få idrottspsykologisk rådgivning och träning för att förbättra dina resultat.

Läs mer

Rådgivning är till för dig som inte önskar gå i terapi men ändå vill kunna rådgöra med en professionell eller få vägledning. Det kan handla om funderingar och frågor, eller om du bara vill ha feedback på om du är på rätt väg med din självhjälp. Vi erbjuder också sexologisk rådgivning.

Läs mer

Related Posts

Leave a comment

6 + ett =