Sundare alkoholvanor

Detta program är utvecklat för dig som vill förändra dina alkoholvanor, som att minska ditt drickande eller sluta dricka helt och hållet.

iKBT-terapi online. Bild på olika typer av teknisk utrustning så som dator, mobiltelefon och surfplatta
  • Professionell bedömning via chatt/röst/video
  • 11 olika verktyg baserade på KBT
  • Tillgång till programmet i 11 veckor
  • Fungerar på dator, surfplatta och mobil

I det här programmet arbetar du på ungefär samma sätt som du skulle gjort om du besökte en kognitiv beteendeterapeut. Du jobbar på egen hand med analyserna, övningarna och verktygen under ungefär 11 veckor och får under den tiden stöd av din psykolog eller psykoterapeut en till två gånger per vecka, antingen skriftligt eller muntligt. Under behandlingens gång fyller du även i skattningar för att följa och utvärdera behandlingens effekt på ditt mående. 

 

Steg för steg mot ett bättre mående: 

Vi går igenom vad KBT är och hur man inom iKBT ser på människan och på förändring. Du får även lära dig mer om alkoholvanor, varför vi dricker, när drickandet blir ohälsosamt och vilka konsekvenser det kan få.

Här får du hjälp att ta reda på mer om dig själv genom att hitta svar på frågor som: Vad vill jag? Varför gör jag det här? Vad är viktigt för mig? Är jag på rätt spår? Dina svar hjälper dig ta ut en riktning i livet, något som kan göra det enklare för dig att i vardagen göra val och ta beslut som hjälper dig leva på ett sätt som främjar ditt mående.

Det förra verktyget handlade om vart du är på väg. Den här delen handlar om att titta närmare på vilken väg du ska ta. Du tar en närmare titt på dig själv och hur du ser på ditt drickande och sätter även upp en målsättning för din alkoholkonsumtion, när och hur mycket. Du får också lära dig mer om hur alkohol fungerar.

När det gäller att minska eller sluta med alkohol finns det många hinder på vägen, t.ex ”impulsfällor”. De svåraste hindren står vår egen hjärna för eftersom den alltid vill att vi tar den enklaste vägen med den snabbaste belöningen. I detta verktyg får du fundera igenom vilka situationer som är extra känsliga för dig – både sådana som din hjärna lockar dig med och sådana som är mer styrda av din omgivning.

Drickandet fyller många funktioner för oss. Vilken funktionen än är betyder det att det uppstår ett tomrum när vi väljer att inte dricka alls eller dricka mindre. I det här verktyget får du fokusera på olika strategier för att förbereda dig för att hantera detta tomrum och även olika risksituationer.

Du vet nu vilken riktning du vill gå, hur du ser på alkohol och vilken målsättning du har och du har kartlagt de viktigaste hindren. I detta verktyg får du planera vägen i detalj och även göra avstämningar kring hur det fungerar. Din färdplan ligger kvar som “aktuellt verktyg” under resten av programmet.

Här får du lära dig mer om tankar, vad de fyller för funktion och vilken kontroll du har över dina tankar.

Hur vi tänker har ett nära samband med kroppsliga reaktioner och våra känslor. I den här övningen får du hjälp att systematiskt granska och bemöta negativa automatiska tankar, s.k. tankefällor.

Här får du träna dig i fokuserad uppmärksamhet och att i högre grad vara närvarande i nuet, något som gör det lättare att varva ned och stressa av, bryta automatiska negativa tankemönster och att inte dras med i negativa känslor.

Har du svårt att säga nej? Tar du ofta på dig saker för att andra ber dig eller känner du dig besvärad av att du anpassar dig till andra mer än du egentligen vill? Då kan övningarna i detta avsnitt hjälpa!

Vad behöver du tänka på för att motverka bakslag och återfall framåt i ditt liv?  I denna sista del av programmet får du hjälp att lägga upp en plan för hur du ska hantera de situationer som är kritiska och hur du ska göra för att komma tillbaka efter ett bakslag.

Behandlarstöd

Forskning har visat att terapi på nätet, i form av terapiprogram, är lika effektivt som ansikte-mot-ansikte behandling för specifika problem. För att få bästa möjliga resultat erbjuder vi terapiprogram med stöd av en psykolog eller psykoterapeut.

Boka tid

Om du är intresserad av att gå ett terapiprogram kan du boka en tid för bedömning eller kontakta oss om du har frågor.

Dela denna sida: