5 råd för dig som vill börja eller sluta med något i sommar

5 råd för dig som vill börja eller sluta med något i sommar. En person står leende och tittar ut genom ett fönster
PrataMera
2023-06-28

Har du tänkt att i sommar äntligen ge dig själv den där chansen att börja med en ny god vana eller kanske sluta med något du inte längre vill ha i ditt liv? Förändringar, stora som små, kan vara riktigt utmanande att få till, så här kommer några tips som vi hoppas kan hjälpa dig på vägen.

“Små steg i rätt riktning” eller “nästan rätt i stället för helt fel” är ledord som är bra att ha i bakhuvudet när vi vill åstadkomma förändring i våra liv. Ha tålamod med dig själv även om du inte “lyckas” i början eller presterar “perfekt” och försök vara din egen bästa vän – att ändra en vana är inte lätt, vi har ju ofta övat länge på den gamla vanan.

5 steg mot förändring
  1. Sätt upp ditt mål och fundera på vad du behöver för att uppnå det. Behöver du sätta av tid en stund varje dag för din nya vana? Behöver du några tillbehör?
  2. Planera in vad du ska göra varje dag en månad framåt (eller den tidsperiod du satt för dig själv). Skriv ner när och hur du ska göra. Behöver du en påminnelse i telefonen, skriva ner i kalendern när du ska göra vad? Be någon annan påminna dig eller sätta upp en lapp på kylskåpet som peppar eller påminner dig om det mål du satt upp för dig själv?
  3. Öva på att vara din egen bästa vän. Förändring tar tid, så öva på att tala vänligt och uppmuntrande och stöttande till dig själv, särskilt när du inte “presterar” på topp eller när du upplever bakslag, för de kommer säkert att komma. Känn dig stolt över att du bestämt dig för att göra en förändring. Om det var en vän som skulle göra det du nu försöker göra, vad skulle du säga och hur skulle du prata med den personen?
  4. Öva på att se dig själv där du vill vara. Hur skulle du agera om du redan var där du vill vara? Öva på att se dig själv där, istället för att stirra dig blind på att du inte är där just nu. Börja agera som “ditt bästa jag” redan idag.
  5. Öva på uppskattning varje dag. Vad har du som du är nöjd med i ditt liv, just idag? Fundera och skriv ner ett par ord när du vaknat eller innan läggdags, som en “tacksamhetsdagbok”.
Tillsammans kan motivera

Många trivs och presterar bättre när en uppgift eller vana också innebär social aktivitet. Det är lättare att komma ut i spåret om vi vet att vännen väntar på oss, eller byta ut godiset mot morötter och gurka om någon annan också gör det. En positiv social knuff ökar motivationen.

Sist men inte minst, var generös med beröm och motivera dig själv varje dag. Gör inte för stora förändringar i början – “små steg i rätt riktning” är vägen!

Lycka till, och ta hand om dig!

Mer läsning: Minska stress och ångest med hjälp av din värderade riktning

Mer läsning

Den ofrånkomliga otillräckligheten - om tvärsäkerhet och osäkerhet i skolan och livet

Välkommen till PrataMeraPodden!
Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen!

Det här med relationer alltså, så underbart och så svårt! Jag definierar mig som en utpräglat relationell människa, att bygga goda relationer med människor i min omgivning är liksom pudelns kärna för mig. Det är det som känns allra viktigast här i livet, något jag tycker att jag är bra på o när det skorrar i en relation så har det stor påverkan på mitt välmående. Dessutom är det viktig att känna en nära relation till platsen jag befinner mig på, sammanhanget där jag arbetar och liksom till helheten: samhället, mänskligheten, planeten.

Läs mer
Hur mår man när man är utbränd?

Utmattningssyndrom, även känt som utbrändhet, är ett allt vanligare hälsoproblem i dagens stressade samhälle. Många gånger kan symptomen vara svåra att känna igen, vilket kan leda till att många går runt och kämpar utan att förstå varför de känner sig så utmattade och nedstämda. Känner du dig alltid trött även fast du sovit, har svårt att koncentrera dig eller känner att du har svårt att hantera dina känslor? Det kan vara tecken på att du lider av utmattningssyndrom. Läs vidare för att få en bättre förståelse för vad utmattningssyndrom är och hur det kan visa sig i vardagen.

Läs mer
Om att må dåligt på jobbet

Att varje morgon vakna med magont, komma hem med huvudvärk och tom på energi efter en arbetsdag är en verklighet för många. Psykisk ohälsa står idag för hälften av alla längre sjukskrivningar och stress och utmattning är ett av besvären som är vanligast. Vad vi kan göra för att förebygga stress och utmattning på arbetsplatsen och hur kan vi säga stopp innan det leder till en sjukskrivning?

Läs mer
1 2 3 27

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram